I produktsortimentet från Clydesdale AB finner du Sveriges bredaste sortiment av lagrad sprit. De flesta av dessa buteljeringar
är producerade i mycket små serier och är därför inte bara väldigt unika utan även högst begränsade. Clydesdale AB har som mål
att alltid söka efter just det där lilla extra som får en livsnjutare att höja på ögonbrynen.
|
Clydesdale AB har tack vare mångåriga kontakter i den skottska whiskybranschen tagit an sig ett flertal
av de bästa och mest intressanta leverantörerna av högkvalitativ whisky. Dessa leverantör är välkända och
mycket uppskattade runt om i världen och Clydesdale AB är stolta att få företräda dessa. I vår strävan att
utveckla vårt företag har vi även lyckats knyta till oss leverantörer av annan lagrad sprit from olika
länder och områden.
|
|
|
Våra Producenter |
|
|
A D Rattray
|

|
Hos A.D. Rattray har man arbetat hårt, och även lyckats, att få tag i riktigt bra fat med lagrad whisky som passar den kräsnaste Single Malt Whisky- drickaren.
Varje whisky de släpper reflekterar den speciella karaktär som ursprungsområdet ger och nyanserna är typiska. De är alla buteljerade vid naturlig alkoholstyrka, precis som whiskyn legat lagrad i fatet. Samma med färgen, som inte är justerad av den så vanliga sockerkulören. Den är heller inte kyl-filtrerad och har därför alla naturliga smakämnen kvar.
Detta ger en större upplevelse ända till sista droppen. Man är säker på att du kommer att hålla med.
Av naturliga skäl så är whisky från enskilda fat endast tillgängliga i en mycket begränsad mängd, oftast inte mer än några hundra flaskor per fat. |
|
|
Aberdeen Dist
|

|
ETT KLASSIKT URVAL FRÅN ABERDEEN DISTILLERS
Aberdeen Distillers' whiskies buteljeras utan kylfiltrering eller tillsats av sockerkulör. Alla whiskies buteljeras ett fat i taget och på grund av den låga graden av filtrering finns alla naturliga oljor, fetter och smakämnen kvar i whiskyn. Den första utgåvan i serien var nio olika icke kylfiltrerade whiskies buteljerade vid 43%. De här uppvisar en överraskande styrka och smakrikedom till ett väldigt överkomligt pris. Den nya serien maltwhiskies valdes från följande destillerier: Auchentoshan, Bowmore, Caol Ila, Glenrothes, Ledaig, Macallan, Rosebank och Strathisla. Det nya urvalet av Aberdeen Distillers whiskies buteljeras vid 46%. |
|
|
Adelphi
|

|
Adelphi Distillery Ltd är en oberoende buteljerare som under många år har buteljerat whisky av yppersta kvalité.
Till sin hjälp att välja fat har man den kände journalisten och författaren Charles MacLean. Av alla fat man provar så är det bara ungefär 4% som klarar sig vidare till buteljering, som görs helt utan påverkan av kylfiltrering eller sockerkulörer eftersom man prioriterar renheten väldigt högt. |
|
|
Amrut Distillers
|

|
Det i Bangalore baserade Amrut Distilleries Ltd har under lång tid producerat whisky for den inhemska marknaden. I början av 2000-talet började man exportera sin Single Malt till England och den vart snabbt mycket uppskattad. Som andra land utanför Indien kom Sverige!
Denna Single Malt Whisky är gjord av korn, som odlats vid foten av Himalayas höjder och sedan destillerad och lagrad i det tropiska klimatet i Bangalore.
De rika kornskördarna från Punjab och Rajasthan i kombination med det tropiska klimatet och läget i Bangalore 1000 meter över havet skapar en whisky med smak och doft av frukt och choklad med kryddiga toner.
|
|
|
Antigua Distillery
|

|
Likt flertalet av Karibiens öar, hade Antigua en gång i tiden en mängd sockerplantager och varje plantage hade sitt eget rom-märke. Romproduktion på plantagerna tynade bort i början av 1900-talet och rombutiker tog över traditionen. År 1934 gick ett antal sådana ihop och bildade Antigua Distillery Limited.
Genom åren köpte det nya bolaget upp flera plantager och sockerfabriker. eras egna unika, högkvalitativa melass gav en distinkt smak till deras rom och det första ofiiciella märket Cavalier lanserades i början av 1950-talet. Cavalier fortsätter att vara ett populärt märke på ön men idag är ADL mest kända för premiumserien English Harbour
|
|
|
Ardnamurchan Distillery
|

|
På den västligaste punkten på det skotska fastlandet står det ståtliga Ardnamurchan Lighthouse. På väg ut till denna utsiktspunkt passerar man den lilla byn Glenbeg. Där vid viken Glenmore Bay ligger Ardnamurchan Distillery. Ett modernt destilleri som är byggt av ägarna till den oberoende buteljeraren Adelphi Distillery.
Under juni 2014 fick man tillstånd av myndigheterna att börja destillera och tillståndet gäller från 20 juni 2014. Efter lite tester så får vi hoppas att den första spriten kommer att lagras i juli. Sedan tar det som bekant minst 3 år innan det kommer att finnas whisky att köpa.
Destilleri chef är Graeme Bowie som tidigare varit på Balblair men som i mitten av 80-talet började sin bana i lagerhusen på Glen Grant.
Vi får återkomma med mer info när det dyker upp. |
|
|
|
Ben Nevis Distillery
|

|
Destilleriet som ligger vid foten av berget Ben Nevis byggdes 1825 av "Long John" MacDonald. En del olika MacDonalds har ägt destilleriet sedan dess och under 1920-talet såldes det till Seager Evans.
Man har efter det även installerat så kallade Coffey Stills, för att göra Grain Whisky, tillsammans med Malt Whisky från de fyra Pot Stills.
1989 sålde dåvarande ägaren Whitbread Group destilleriet till japanska Nikka. Man numera även tagit bort Coffey pannan och man tillverkar bara Malt Whisky.
Vattnet kommer floden Allt a' Mhuilinn, som kommer från två små sjöar - Coire Leis och Coire na' Ciste - 1000 meter upp på berget Ben Nevis. |
|
|
Berry Bros & Rudd
|

|
Företaget etablerades 1698 av änkan Bourne på nr. 3 St James's Street i London. Idag fortsätter medlemmar av familjerna Berry och Rudd att äga och driva den familjeägda vinhandeln.
Berry Bros. & Rudd är Storbritanniens äldsta vin- och sprithandlare som handlat från samma butik i över 300 år. Här upptäcker du hur vi har blivit vad vi är idag och möter människorna bakom företaget.
|
|
|
Bielle Distillery
|

|
Marie Galante, ön med 100 väderkvarnar, har alltid varit "sockerrörs-ön". Det var i slutet av 1800-talet som Bielle Distillery grundades. 1923 tas destilleriet över av Georges Bazile. På 1940-talet producerades 26 000 liter rom. 1955 blir ny ägare Paul Rameaux. Idag ligger produktionen på 330 000 liter per år och man fortsätter traditionen med att tillverka rom av sockerrörsjuice. |
|
|
Blackadder International
|

|
De flesta whiskyn buteljerade av destillerierna själva är en blandning av flera olika fat. Dessa stora blandningar är sedan kylfiltrerade och färgadejusterade med sockerkulör innan de tappas på flaska.
En whisky buteljerad av Blackadder är aldrig kyl-filtrerad eller färgjusterad med sockerkulör. Blackadder anser att whisky skall buteljeras helt opåverkad och därigenom hålla de gamla traditionerna i liv. De traditioner som inleddes med ett varsamt destillerande följt av noggrant åldrande genom att spriten lagras på ekfat under många år. Målet för Blackadder är, att välja individuella fat och sedan buteljera dessa så naturligt som möjligt. All whisky från Blackadder är så kallade "single cask". Varje fat skiljer sig alltid något från de övriga faten, vilket ger våra kunder ett enormt urval av olika whisky att välja från. Varje fat är speciellt utvalt att vara ett utmärkt exempel på just den typen av whisky och dess ålder. Inga fat är exakt lika. Både träets kvalité, av vilket fatet är tillverkat, och under vilka förhållanden lagringen har skett påverkar resultatet av lagringen. Genom detta kan Blackadder erbjuda ett stort antal olika smak upplevelser. Då inget har filtrerats bort så kan de naturliga oljorna i spriten få whiskyn att se molnig eller simmig ut när whiskyn kyls något. Även vissa sediment kan finnas kvar i whiskyn. Det absolut enda som eventuellt tillsättes i whisky från Blackadder är rent vatten från Skottland.
|
|
|
Cotswold Distillery
|

|
Whiskyproduktion är centralt i allt man gör på destilleriet. Cotswolds Single Malt är en rik, fruktig och drickvänlig whisky. Den har balans och djup i smaken som gör att den känns äldre än sin unga ålder:detta genom att man lägger extremt stor vikt vid destillationen och använder fat av bästa kvalitet för lagringen.
Man började fylla fat i september 2014 och har använt en mängd olika fattyper. Dessa kommer att buteljeras vartefter vilket kommer att möjliggöra en mängd olika varianter av buteljeringar med tiden.
|
|
|
Daftmill Distilley
|

|
Daftmill Distillery - ett av Skottlands nyaste och minsta maltwhiskydestillerier.
Beläget i hjärtat av Fife, använder vi eget korn som odlas på Daftmill farm och vatten från vår egna källa för att producera den finaste maltwhisky.
Ha lite tålamod! - en del av vår whisky finns till salu men mycket ligger och mognar långsamt i lagren.
År 2003 ansökte bröderna Francis och Ian Cuthbert och tillstånd för att konvertera den gamla kvarnen till destilleri.
Licensen för destillering beviljades av myndigheterna på St. Andrews Day 2005 och det första destillatet producerades 16 december 2005. |
|
|
|
Deta
|

|
Idag, i Barberino Val d'Elsa distillery, använder man modern teknologi för att framställa grappa, väl medveten om den gamla traditionen som har gjort produkten till en succé världen runt. Man använder modern vakum destillation som hela tiden övervakas av den erfarna personalen.
Varje grappa är unik. Det varsamma produktionen vid destilleringen gör att de ursprungliga dofterna och smakerna finns kvar och skapa en unik prägel på slutprodukten, som med sin renhet och smak skapar en produkt som är lätt att känna igen.
|
|
|
Douglas Laing
|

|
Douglas Laing & Co grundades 1948 av Fred Douglas Laing. Man är nu i sin tredje generation i och med att sönerna Fred och Stewart i maj 2013 delade familjeföretaget mellan sig. Fred behöll företagsnamnet och har nu tagit med sig sin dotter Cara in i företaget
I portföljen finns en rad klassiska märken som alla är välkända för whiskykännarna:
Provenance, Directors' Cut, Premier Barrel, Clan Denny Grain, Big Peat, Double Barrel, King of Scots, McGibbons, Epicurean
|
|
|
Douglas McGibbon
|

|
Douglas McGibbon & Co bildades 1950 av Fred Douglas Laing, pappa till de två ägarna, Fred and Stewart Laing. Han far hade arbetat inom whiskyindustrin under många år och hade både kunskap och en kärlek till den gyllene nektarn. Han hade även varit gift med Morag, som var dotter till Douglas McGibbon. Hennes farfar, "Auld Douglas", hade varit Stillman på ett av de finare destillerierna på Islay. Det var efter honom som man namngav företaget och det är hans signatur som fortfarande pryder deras produkter.
Douglas McGibbon har under alla år sysslat med blends och först på senare år specialiserat sig på Malt Whisky. Det var ett enkelt steg att ta när man introducerade Malt whisky serien Provenance eftersom Mr Laing och hans två söner, Fred och Stewart, alltid hade njutit av att prova och jämföra kvalitén på de fat dom hade i lager.
Genom Provenance så har man lyckats påvisa inte bara skillnaderna mellan olika fat utan även hur det kan variera under säsongen. Därför är varje buteljering märkt med vilken säsong som man har destillerat whiskyn.
|
|
|
Douglas of Drumlanrig
|

|
Sir James Douglas var den 6:te Lorden vid Drumlanrig. Drumlanrig Castle ligger i syd-västra Skottland strax öster om Ayr. I dag ägs detta slott utav "Duke of Buccleuch and Queensberry".
Whiskyn som bär dess namn är alltid buteljerad utan kylfiltrering och utan färgämnen.
Företaget som ligger bakom heter Langside Distillers och råkar ha samma adress som Douglas Laing & Co. |
|
|
Duncan Taylor
|

|
Duncan Taylor är ett av de äldsta och största oberoende buteljerarna av whisky. Företaget var från början en firma i Glasgow som mäklade fat av whisky mellan destillerier och blenders. Efter förbudstiden i USA så kom en herre med namnet Abe Rosenberg in i bilden och försäljningen ökade brant och man köpte in mer och mer whisky till sina lager.
När Abe sedan dog i mitten av 1990-talet så fanns det stora mängder whisky i lagren.
Runt år 2000 så tog Euan Shand över bolaget och flyttade all verksamhet till Huntly öster om Speyside i Skottland.
I dag buteljerar man främst olika single cask från kända och eftertraktade destillerier. |
|
|
|
Elixir Distillers
|
|
Den nästan legendariske whiskysamlaren Suhkinder Singh är välkänd för många, speciellt genom sin butik The Whisky Exchange. Suhkinder har lyckats väl med sina samlingar och sin butik i London.
Under senaste åren har man börjat buteljera med egen etikett som man kallar The Single Malts of Scotland. Flera buteljeringar har fått mycket bra kritik i olika whisky tidningar, inklusive Editors Shoice i Whisky Magazine.
The Single Malts of Scotland buteljeras egentligen av hans andra bolag Speciality Drinks com även har en internet shop med rikt utbud av olika drycker.
|
|
|
English Whisky
|

|
Destilleriet producerade sin första droppar i november 2006. Man fyller cirka 13 fat per vecka och bygger sakta upp ett lager av denna delikata engelska malt sprit. Precis som den skotska whiskyn måste den lagras i minst 3 år innan den får kallas whisky.
Destilleriet ligger precis intil floden Thet vid vägen A11 mellan East Harling och Roundham på vägen B1111.
|
|
|
|
Hibernia Distillers
|

|
Bistra West Cork ger perfekta förhållanden för lagring av vår irländska whiskey. Destillerad i kopparpanna, dubbel-lagras HYDE whiskey i kolade, first fill bourbonfat och avslutas i vintage sherryfat.
Hyde är hantverksmässigt gjord i små limiterade utgåvor och icke kylfiltrerad för en mer ursprunglig karaktär.
HYDE är en kvalitetswhiskey i små batcher som görs till minne av installerandet av Irlands allra första president Douglas Hyde och etableringen av den fria republiken Irland 1922.
En mjuk, avrundad men komplex och smakrik whiskey.
En riktigt storslagen whiskey. S l a i n t e !
|
|
|
Highland Queen
|

|
Whiskyn Highland Queen introducerades första gången 893 av företaget Macdonald & Muir Ltd som ägde några destillerier och hade sitt kontor vid hamnen i Leith, Edinburgh.
Standard blenden har funnits i över 100 år och blandas till i Scotland. I serien finns även Majesty Single Malts som även har en mer exklusiv förpackning.
2008 köpte det franska företaget Picard märket och har satsat stort på att utveckla Highland Queen. |
|
|
Hunter Hamilton
|

|
Hunter Hamilton Company etablerades 1948 och är fortfarande oberoende och familjeägt. Man är stolt och ursäktar sig inte för att man fortfarande håller en gammaldags attityd vid framställandet av sin whisky. Man har tagit fram några de bästa sorterna whisky man har för att både näsa och smaklökar skall få sina bästa upplevelser.
Man söker inte kontinuitet, utan mer de unika kvalitéerna i varje whisky som sitter som fingeravtryck från de olika faten av whisky. Detta tillåter att whiskyn att ge sitt allt när man hällt upp den i ett tulpanformat glas och njutningen är maximal. ..... ingen brådska ingen stress. |
|
|
Hunter Laing
|

|
Hunter Laing är sprunget ur det välkända whiskyföretaget Douglas Laing & Co. Det var i maj 2013 som bröderna Fred och Stewart beslöt sig för att dela upp familjeföretaget Douglas Laing mellan sig. Stewart startade då Hunter Laing & Co tillsammans med sina söner Scott och Andrew.
I portföljen finns en rad klassiska märken som alla är välkända för whiskykännarna:
Old Malt Cask, Old & Rare, The Douglas Range, Soveraign, John Player Special, House of Peers och Langside. |
|
|
|
|
Kingsbarns Distillery
|

|
Take a local golf caddie and dram-lover; a man with a dream.
Add a characterful cluster of old farm buildings set amid sunlit barley fields and ruffle gently with sea breezes.
Introduce a prominent Fife family with impeccable whisky credentials then sprinkle generously with determination and the spirit of adventure… |
|
|
Koval Distillery
|

|
Koval Distillery startade 2008 som första destilleri Chicago sedan mitten av 1800-talet. Man producerar all sin sprit med ekologiska produkter. Grundarna Robert and Sonat Birnecker valde att sluta med sina akademiska studier för att destillera sprit på ett traditionellt sätt. Man har säkerställt ekologisk Grain-To-Bottle genom att kontaktera lokala bönder att odla säden och sedan själva mala, mäska och destillera allt på plats i destilleriet.
All whisky är lagrade på 30 gallon fat (113,55 Liter) och butelejeras alltid från enskilda fat och flaskorna är tydligt märkta med fat nummer. Varje fat är sedan noggrant dokumenterat så man kan följa allt material som ingått i framställningen. |
|
|
Langside Distillers
|

|
Hunter Laing är sprunget ur det välkända whiskyföretaget Douglas Laing & Co. Det var i maj 2013 som bröderna Fred och Stewart beslöt sig för att dela upp familjeföretaget Douglas Laing mellan sig. Stewart startade då Hunter Laing & Co tillsammans med sina söner Scott och Andrew.
I portföljen finns en rad klassiska märken som alla är välkända för whiskykännarna:
Old Malt Cask, Old & Rare, The Douglas Range, Soveraign, John Player Special, House of Peers och Langside Distillers. |
|
|
Maison Prunier
|

|
Familjen Prunier har sysslat med Cognac sedan tidigt 1700-tal och håller fortfarande på med denna hantverksliknande produktion. Som ett av de mest respekterade cognachusen är man även ett av de få som har sitt säte i staden Cognac.
Man har sedan början av 1800-talet sitt kontor och produktion på 30 Rue Leonce Laval.
Sina lager av cognacsfat har man tyvärr blivit tvugna att lagra i lagerhus precis utanför stadskärnan.
Stéphane Burnez är i dag den som är master-blender och den som leder företaget.
I sitt sortiment har man Cognac av yppersta kvalité och man föredrar kvalité före kvantitet, därför är andelen cognac från området Grand Champagne en tongivande ingrediens i deras produkter. |
|
|
Maltbarn
|

|
Martin och hans familj startade Maltbarn när man flyttade till en gård med en stor lada (Maltbarn) bredvid. Namnet blev givet när han bestämde sig för att buteljera whisky, även om just den lada aldrig använts till att lagra korn.
Man letade upp en deltrevliga fat som manköpte och buteljerade och strax var man redo att börja sälja!
Alla bilderna på etiketterna är tagna omkring området där ladan ligger för att visa vilken vacker plats det är och hur inspirationsrik den är för deras produkter.
Maltbarn är ett familjföretag som ligger vid den tyska kusten mot Nordsjön.
Filosofin för familjen är att bara sälja whisky som man själv gillar. |
|
|
Menorval - Maison Prunier
|

|
Familjen Prunier har sysslat med Cognac sedan tidigt 1700-tal och håller fortfarande på med denna hantverksliknande produktion. Som ett av de mest respekterade cognachusen är man även ett av de få som har sitt säte i staden Cognac.
Man har sedan början av 1800-talet sitt kontor och produktion på 30 Rue Leonce Laval.
Sina lager av cognacsfat har man tyvärr blivit tvugna att lagra i lagerhus precis utanför stadskärnan.
Stéphane Burnez är i dag den som är master-blender och den som leder företaget.
I sitt sortiment har man Cognac av yppersta kvalité och man föredrar kvalité före kvantitet, därför är andelen cognac från området Grand Champagne en tongivande ingrediens i deras produkter. |
|
|
|
Milroy's of Soho
|

|
Butiken Milroy's of Soho öppnades redan 1964 av den legendariske John Milroy och var på den tiden mycket speciell genom att man tidigt satsade på att sälja fin malt malt whisky. Kärleken till whiskyn fick John, som av sina vänner kallas Jack (tvärtemot Mr Daniels), att utveckla sitt sortiment ännu mer och i butiken blev snabbt en ledstjärna för alla whisky älskare.
Johns bror, Wallace, som även han var en whiskyälskare började arbeta med John i början av 70-talet. Wallace har även skrivit boken The Malt Whisky Almanac, som är en stor säljare och är nu inne på sin sjunde edition.
Bröderna Milroy gick i pension och sålde 2002 butiken till, Mark Reynier, som kommer från en familj som handlat med vin och sprit i generationer. I november 2004 såld Mark butiken vidare, så han kunde koncentrera sig på sitt destillerings intresse ute på Islay. Butiken ägs numera av Jeroboams Groups som är Londons största oberoende vin återförsäljare. |
|
|
Mitchell’s Glengyle
|

|
Destilleriet Mitchell's Glengyle startades 1872 av William Mitchell, vars far Archibald byggde Springbank, i hörnet av Glebe Street och Glengyle Road i Campbeltown. 1919 såldes destilleriet till West Highland Malt Distillers och sedan vidare 1924 för att stänga våren 1925.
I november 2000 köpte ägarna till Springbank de kvarvarande byggnaderna.
Man köpte pannorna från det nedlagda destileriet Ben Wywis och man ändrade lite på deras utseende.
den 7 mars 2004 började äntligen spriten att flöda på destilleriet. |
|
|
Monde Shuzou
|

|
Monde Shuzou, grundat år 1952, är mest känt som producent av viner. Whiskyn kommer från Fuefuki i Yamanashi nordväst om Tokyo. Området är Japans ledande producent av druvor, plommon och persikor. Dessutom buteljeras 40% av Japans mineralvatten här. |
|
|
Morrison & Mackay Ltd
|

|
Càrn Mòr är bolagets etikett för single malt buteljerad utan kylfiltrering så att den behåller alla oljor och proteiner som är viktiga för smaken. Smakrika malter som uupvisar alla ursprungssmaker från faten; bourbon- eller sherryfat.
Càrn Mòr är gaeliska och betyder "Det stora stenröset" |
|
|
Nantou Distillery
|

|
Nantou är Taiwans näst största provins och i Nantouhsien ligger destilleriet som egentligen gör vin och heter Nantou Winery.
Under 2008 började man destillera sprit för att bli whisky. I början lät man ett närliggande bryggeri ta hand om hela processen till mäsken var klar att destillera. Men under 2010 lät man installera tyska mäsktunnor och washbacks för att kunna göra sin egen mäsk.
Storleken på waskbacks är 15000 liter och jäsningen tar 60-72 timmar och man använder bara mältat korn.
Ägare är TTL (Taiwan Tobacco & Liquor Corporation)
There are four pot stills which were manufactured by Forsyths of Rothes, Speyside, Scotland. The capacity is 7,000 litres, two with 5,000 litres each and one with 2,000 litres. The alcohol vapours are cooled down by shell and tube condensers. Distillation period is from October to March only in 2013.
4,500 casks are stored on site in racked warehouses, the whisky matures in „180~225 litre bourbon casks & sherry casks.“ Due to a humid and hot climate the Angels‘ Share is about 5% per year.
Jade Supremacy Taiwan Whiskey, 40% A.B.V.
„The product is brewed with pure barley and fresh underground water and matured in oak barrel after twice distillation for several years. A unique flavor of spirit comes out by a blending of long aged Scotland whiskey with ex .“ sic. TTL website http://en.ttl.com.tw
The distillery was founded in 1978, however, the first whisky produced was in 2008. Nantou is owned by TTL - Taiwan Tobacco & Liquor Cooperation- (Taiwan State owned manufacturer of tobacco and alcohol).
|
|
|
Neisson, Destillerie
|

|
Det var 1932 som bröderna Jean och Adrian Neisson etablerade destilleriet på Martinique. Man installerade en single column panna av typen Savalle, som sedan utvecklades en del av Jean.
Man krossar all sockerrör själva ochhar en kapacitet av åtta ton om dagen. Dock är det jäsningen som är deras stolthet. Den tar mellan 72 och 96 timmar och jästen är naturlig och kommer från närområdet. |
|
|
New Zealand Whisky
|

|
År 1997 stängde det sista whiskydestilleriet i Nya Zeeland och hundratals fat med cask strength whisky auktionerades ut. 2010 köpte vi de sista 80 000 litrarna i 443 barrels som tidigare hade lagrats i en gammal flygplanshangar. Whiskyn ligger nu i de lagerhus som tornar upp sig vid havet i Oamaru. De här är exceptionell sällsynta drams från vad som en gång var världens sydligaste destilleri.
Vi hoppas börja destillera igen i framtiden och ser fram emot att få se industrin blomstra i landet igen. |
|
|
Poisson, Destillerie de
|
|
Destilleriet poisson producerar cirka 300000 lite av rom per år. Destilleriet ligger på Guadeloupes södra ö, Marie-Galante där man funnits sedan 1863.
Romen man producerar är av typen Rhum Agricole. |
|
|
|
|
Samaroli
|

|
Silvano Samaroli har via sitt företag Coilltean International försett mängder av whisky intresserade personer med single malt whisky av högsta kvalité och så även med vatted whisky.
Med ett företag baserat i Italien har han under 40 år haft en marknad som varit honom tacksam. Buteljeringarna, i den typiska svarta flaskan, har varit mycket svåra att finna men finns numera i Sverige.
Den största markanden för Samaroli är Italien tätt följt av Japan. Annars är det väldigt få länder där du kan finna dessa buteljeringar som håller en exeptionellt hög kvalité.
|
|
|
Sauval - Maison Prunier
|

|
Familjen Prunier har sysslat med Cognac sedan tidigt 1700-tal och håller fortfarande på med denna hantverksliknande produktion. Som ett av de mest respekterade cognachusen är man även ett av de få som har sitt säte i staden Cognac.
Man har sedan början av 1800-talet sitt kontor och produktion på 30 Rue Leonce Laval.
Sina lager av cognacsfat har man tyvärr blivit tvugna att lagra i lagerhus precis utanför stadskärnan.
Stéphane Burnez är i dag den som är master-blender och den som leder företaget.
I sitt sortiment har man Cognac av yppersta kvalité och man föredrar kvalité före kvantitet, därför är andelen cognac från området Grand Champagne en tongivande ingrediens i deras produkter. |
|
|
Scottish Liqueur
|

|
Scottish Liqueur Centre är ett företag helt under kontroll av ägar-familjen, som kommer från ön Mull på Skottlnads västkust, där familjen fortfarande bor med fantastik utsikt över den vackra Calgary viken. Mull som är granne med ön Iona har massor av historia som har varit en viktig pusselbit när man skapat sina likörer. |
|
|
Speciality Drinks
|

|
Den nästan legendariske whiskysamlaren Suhkinder Singh är välkänd för många, speciellt genom sin butik The Whisky Exchange. Suhkinder har lyckats väl med sina samlingar och sin butik, så pass bra att han öppnat ytterligare en i Londons kända Vinopolis, ett dryckes tempel i södra London.
Under senaste åren har man börjat buteljera med egen etikett som man kallar The Single Malts of Scotland. Flera buteljeringar har fått mycket bra kritik i olika whisky tidningar, inklusive Editors Shoice i Whisky Magazine.
The Single Malts of Scotland buteljeras egentligen av hans andra bolag Speciality Drinks com även har en internet shop med rikt utbud av olika drycker.
|
|
|
|
Trois Rivieres
|
|
Trois Rivières har fått sitt namn från de tre floderna: Bois d'Inde, Oman och St. Pierre, vilka gränsar till den ursprungliga egendomen som etablerades år 1600 av Nicolas Fouquet, Kung Louis XIV:s föreståndare. Plantagen som är belägen i sydligaste Martinique drar fördelar av en exceptionell geografisk placering som ger romen sin karaktär och rika smak.
Sockerrören växer i lerjord som är rik på magnesium medans rötterna badar i havsvatten. Detta ger romen sitt höga sockerinnehåll och sin anmärkningsvärda, förfinade och varierade smakprofil.
|
|
|
Tullibardine Distillery
|

|
Tullibardine Distillery ligger vid foten av berget Ochil Hill i Perthshire,, precis där de skotska höglandet börjar. Ochil Hill är känd för sitt kristall klara källvatten. Det är vatten från denna källa som Tullibardine använder när man gör sin whisky.
Det är även samma källa som Skottlands första bryggeri använde under 1400-talet. Det var KIng James IV som gjorde bryggeriet känt genom att köpa festölen till sin kröning därifrån år 1488.
Dagens destilleri är byggt på samma plats som bryggeriet pch producerar en fins single malt whisky av majestätisk kvalité. Någon har till och med myntat uttrycket "Enastående drickbart" om whiskyn.
|
|
|
|
Warenghem
|

|
I Bretagne, en "kusin" till Irland och Skottland, lever den Keltiska andan. De havsnära hedarna är ideala för vår whisky som lagras i de bästa möjliga förhållanden.
Två kopparpannor för destillation, ett lagerhus för djupgående arbete med olika fattyper och en Master Blender som är passionerad i sitt sökande efter aromatiska balanser är flera faktorer som gör våra Armorik Whiskies suveräna whiskies.
Idag erbjuder sortimentet av Armorik Whisky ett exceptionellt urval av bretonska whiskies, både blends och single malts.
|
|
|
Wemyss Malts
|

|
Familjen Wemyss kommer från Fife, Skottland och deras hem sedan 1300-talet är Wemyss Castle som är beläget på toppen av en klipphäll med grottor 100 meter över viken Firth of Forth med utsikt över Edinburgh.
Familjen har sedan länge en passion för maltwhisky och deras anknytning till industrin går tillbaka till sekelskiftet 1900 när John Haig (grundare av whiskymärket Haig´s) byggde sitt första destilleri på land ägt av familjen. Ännu idag är korn odlat på Wemyss ägor eftertraktat av fler av de ledande destillerierna, och destilleriet Cameron Bridge ligger bara några kilometer från slottet.
Med passionen kom den gradvisa insikten att mycket av maltwhiskyns terminologi kan vara förvirrande, även för den kunnige konsumenten. Vår serie med hantverksmässigt framställda malter togs fram med målet att göra dem mer tillgängliga och lättförståeliga. Vi använder individuella whiskies smak och doft för att identifiera varje buteljering hellre än destilleriet, så att konsumenten lätt kan förstå stilen av whisky man köper
|
|
|
Westerhall
|

|
Det finns något väldigt viktigt att lära från folket på Grenada. En lektion i att se och acceptera livets inneboende glädje oavsett vad som dyker upp. Det är en lektion som är lätt att lära ut men svår att leva efter, men vi tror att lite rom i slutet av en lång dag är ett litet steg mot det.
När du njuter av vår rom, var du nu är, se till att bara göra just det - njut! Låt allt annat vara för en stund.
Vi kommer att göra detsamma.
- Familjen Williams. |
|
|
White Oak
|

|
Destilleriet White Oak drivs av företaget Eigashima som framför allt tillverkar sake och shochu - japanskt brännvin. De olika dryckerna tillverkas i ett stort komplex beläget i Akashi inte låmgt från Kobe på den japanska huvudön Honshu. Whiskytillverkning i modern tid, började man med år 1984. Den första buteljeringen single malt kom år 2007. |
|
|
|
Zuidam Distillers BV
|

|
Zuidam Distillers skapar fortfarande sina produkter på ett traditionellt och hantverksmässigt sätt. Alla ingredienser är 100%-igt naturliga och är noga utvalda. Dessa skapar sedan fantastiska produkter i deras familjeägda destilleri.
Att måla med smaker är en konst.
Samma omtanke som man har om produkten har man även för de olika förpackningar man använder till sina sorter.
|
|