Nyhetsbrev 2019-158 |

Tullibardine The Murray Marsala
Source:Clydesdale
|
|
Härliga tider
April. En underbar månad. Man riktigt känner hur det kryper av liv överallt. Allt som vilat under vintern har bråttom att komma fram.
För oss på Clydesdale är det en skön månad av andra anledningar, speciellt i år.
|
Det kommer en massa riktigt spännade nyheter och så har vi en trevlig
mässa på västkusten att ta hand om. Sedan är det faktiskt lite lugnare
i kalendern och vi kommer att ta hand om oss själva samt börja se över
vad vi skall göra i höst. Alltid är det något som väntar.
Låt oss spana glosögt på vad som händer nu i april bland alla nyheter.
A.D. Rattray
----------------------------------------------------------
Dessa sköna människor från södra Skottland har varit med oss i väldigt
många år och tillhör gruppen "våra bästa vänner". Denna goda kontakt har
gett oss möjlighet att få tillgång till riktigt bra buteljeringar.
Nu är det dags för deras 57:de omgång. Här finns det en del härliga
sorter och flera av dom är riktigt prisvärda. Dessa single cask buteljeringar
släpps på Systembolagets Beställningssortiment 1 april.
85144 Blair Athol,DR,1997,21y,63.0% 1789:-
85168 Craigellachie,DR,2007,11y,65.0% 939:-
85393 Dalmore Rum Finish,DR,2013,5y,59.0% 898:-
85577 Glen Garioch Sherry Finish,DR,2011,7y,57.6% 849:-
85186 Inchfad,DR,2005,13y,56.9% 1049:-
83359 Macduff Red Wine Finish,DR,2006,12y,57.1% 989:-
85204 Royal Brackla Sherry Finish,DR,2010,8y,58.1% 889:-
85641 Speyburn,DR,2009,9y,51.5% 859:-
85179 Miltonduff,DR,1983,34y,47.3% 3990:-
Wemyss Malts
----------------------------------------------------------
Wemyss har inte varit med oss riktigt lika länge som AD Rattray,
men det har ändå hunnit blivit många år nu. Vi är glada att fått
vara delaktiga i att bygga deras varumärke i Sverige och jag är
säker på att de flesta whiskyälskare nu känner till att Wemyss
står för kvalité och att deras single cask buteljeringar inte
gör någon besviken. Det har blivit dags för en ny skörd från dessa
vänner och det är inga dåliga saker som släpps. Alla finns
i Beställningssortiment från 1 april, men några kommer nog att
ta slut fort.
82356 Clay Pot Cooked Seafood (Bunnahabhain),WYS,1997,21y,55.3% 1459:-
82646 Smoked Pico De Gallo (Bowmore),WYS,1992,26y,46.0% 3198:-
80361 Luxury Damson Jam (Bunnahabhain),WYS,1988,30y,46.0% 2789:-
80488 Pork n Plum Terrine (Clynelish),WYS,1995,23y,46.0% 1489:-
85598 Fresh Danish Pasteries (Benrinnes),WYS,2001,17y,46.0% 998:-
85215 Gardeners Biscuit Break (Linkwood),WYS,2000,18y,46.0% 1078:-
81290 Hazelnut Praline (Glen Keith),WYS,1995,23y,46.0% 1298:-
85210 Butterscotch Ice Cream (Strathmill),WYS,1994,24y,46.0% 1229:-
82012 Waffels n Maple Syrup (Invergordon),WYS,1988,30y,59.9% 1538:-
82051 Caramel Apple Syrup (North British),WYS,1991,27y,46.0% 1458:-
Cedar Ridge Distillery
----------------------------------------------------------
Det var 2005 som Jeff Quint startade det första destilleriet i Iowa, USA
sedan förbudstiden. I ett område som är välkänt för sina enorma odlingar
av majs. 2017 blev man utsedd till "Distiller of the Year" och
"Best American Craft Whiskey". Både deras Single Malt (!!) och Iowa Bourbon
har fått stor uppmärksamhet och nu finns även en mycket trevlig Rye.
Vi är glada att kunna presentera dessa i Sverige. Dom finns numera
i Systembolagets Beställningssortiment från 1 april.
83354 Cedar Ridge Iowa Bourbon,AWH,40.0% 728:-
81360 Cedar Ridge Rye,AWH,43.0% 769:-
83460 Cedar Ridge Single Malt,AWH,40.0% 869:-
Blackadder / Smögen
----------------------------------------------------------
Vissa buteljeringar görs i på tok för små serier. Men finns det
inte mer vätska i ett riktigt bra fat så finns det inte....
Så är fallet med den nu kommande buteljeringen av ett sherry fat
från Smögen Destilleri. Ett litet fat som fyllts på flaskor för
Blackadder och deras Raw Cask serie. Antalet är drygt 50 flaskor
och vi bad Systembolaget att släppa dessa via deras så kallade
webb-släpp så att vi kunde begränsa inköpet till en flaska per kund.
Så håll fingrarna på avtryckaren den 4 april!!
40533 Smögen Sherry Cask,RAW,2012,62.7% 1269:-
Kingsbarns Distillery
----------------------------------------------------------
Äntligen, som Gert skulle säga. Äntligen kommer den första buteljeringen
från det underbart trevliga destilleriet Kingsbarns. Detta destilleri
ligger på skotska östkusten strax söder om St. Andrews.
Destilleriet är väl värt ett besök då det har en mycket trevlig besökstur.
Men nu är det dags för Kingsbarns första buteljering och cirka 200 flaskor
släpps via Systembolagets webb den 4 april.
40531 Kingsbarns First Limited Release,KIN,46.0% 549:-
Tullibardine Distillery
----------------------------------------------------------
En annan leverantör som varit med oss väldigt länge är Tullibardine.
Även om dom för något år sedan bytte ägare så har vi fortfarande
väldigt bra kontakter med dom. Därför får vi en ganska stor andel av
deras speciella utgåva The Murray. Denna gång är det Tullibardines
maltiga whisky som fått ligga i drygt 10 år på vanliga fat för att sedan
få ligga ett tag på fat som tidigare innehållit Marsala-vin. Marsala är
en stad på Sicilien och det är därifrån starkvinet kommer.
Denna goding släpps i utvalda butiker och kan beställas till övriga den 26 april.
40543 Tullibardine The Murray Marsala,TUL,2006,46.0% 599:-
Rom
Neisson Distillery
----------------------------------------------------------
Det är på Martinique som det lilla destilleriet Neisson ligger.
Där gör man hanteverksmässigt sin goda rom enligt reglerna som
styr Rhum Agricole. Vi har nu fått in tre sorter helt olagrad
rom från Neisson. Två är ekologiskt certifierade!!
Alla tre släpps på Systembolagets Beställningssortiment 1 april.
82739 Neisson L Espirit Bio Blanc,NEI,66.0% 998:-
87053 Neisson Le Rhum Bio Blanc,NEI,2018,52.5% 798:-
87808 Neisson Le Rhum Blanc,NEI,52.5% 729:-
Mässor
----------------------------------------------------------
Som jag skrev i början så är det en mässa kvar att ta hand
om nu på våren. Det är den stora och härliga mässan i Göteborg.
Vad jag har förstått så är det slutsålt under några pass. Det
kommer bli mycket folk, men Clydesdale är redo!! Vi tar med
oss cirka 200 olika sorter att botanisera bland.
12-13 april syns vi i Göteborg på Svenska Mässan!!
Hur var det då med Älvsjö och Malt, Mat och Destillat?
Vi hade tänkt att vara med på den mässan, men Stockholmsmässan -
Mässrestauranger hade valt en väg med väldigt krånglig och obra
administration. Så valde att i slutändan inte vara med. Vi har
kort och gott för många sorter och dom för jobbiga regler.
Så det föll under vår paroll; Är det inte kul så är vi inte med!
Enkelt.
Men vi kommer att synas under en hel del sköna evenemang innan vi
sparkar i gång hösten och den kommer om mååånnggaaa veckor...
Vi syns där det är skoj!
Tjing!
|
|
|
Published: 2019-04-01 |
|
|
|
Nyhetsbrev 2025-233 |
Svalt, här
När rapporterna om att stora delar av Europa plågas av värme så kan
vi här i norr lakoniskt konstatera att vi har det kallare. Juni har inte rosat oss med sommarkänsla eller varma bad med ljumna kvällar.
Vi håller tummarna för juli! Den månad när vi släpper en rad riktiga godingar. |
Nyhetsbrev 2025-232 |
Lugnare vatten
Vi ser tydligt att världen är lite försiktigare med sina varor. Många producenter tar det lite lugnare med att buteljera livets vatten (whisky). Det är färre erbjudanden och dom kommer lite mer sällan. Dryckesmarknaden verkar hålla andan. |
Nyhetsbrev 2025-231 |
Vart tog det vägen?
Mars var varm och mysig, men nu kom april och satte på kylan igen och inte blev starten på maj bättre. Men vi håller ut. |
Nyhetsbrev 2025-230 |
Värmerekord och tullar
När detta skrivs så hör man på nyheterna om tullarna USA inför och även om hur varmt det skall bli idag. Man kan undra vilket som låter värst. Tullar till USA är inget som drabbar whiskyförsäljningen i Sverige direkt. |
Nyhetsbrev 2025-229 |
Snödroppar och vår!
När detta skrivs så är det tydlig vårkänning i vår huvudstad. Inte jätte varmt, men till slutet av veckan har man lovat riktigt skönt väder som säkerligen kommer sätta fart på naturen. |
Nyhetsbrev 2025-228 |
Vintern är .... splittrad.
Slutet av januari och början av februari. Det är väl då vi brukar ha det som kallast. Här i Stockholm är det idag cirka 1 grad plus medans det i norr är tvåsiffrigt minus. Snö har vi inte heller. Så nu får det gärna bli vår lite kvickt. |
Nyhetsbrev 2025-227 |
Ett nytt härligt år
Så har julen fått dansa ut och nu har snön kommit till oss. Utanför fönstret är det cirka 10 minus och snöigt. Det är vinter! Vi skriver inte bara 2025 utan även januari. En månad som är starten för det kommande whiskyåret. Ett år med massor av skoj som väntar på oss. |
Nyhetsbrev 2024-226 |
Det lackar mot jul.
Snart är det dags för jul och för många är det en chans att ta det lite lugnare och umgås med familj och vänner under trevliga former. Kanske behöver vi detta mer än någonsin detta år då det har varit stökigt runt om oss på så många sätt. |
Nyhetsbrev 2024-225 |
Ljusnar det i mörkret?
Det får vi hoppas. Världen är lite upp och ner. Valet i USA dominerar nyheterna om det inte är mellanöstern eller Putins idioti.
Men det ljusa är väl att de kära räntorna är på väg nedåt.
En riktigt ljusning ser vi i vårt sortiment som nu under november får in en stor hög med mycket spännande nyheter. |
Nyhetsbrev 2024-224 |
Oktober och lite lugnt
Vi har under året, precis som tidigare år, släppt en lång rad med spännande nyheter varje månad. Varje månad skriver vi ett nyhetsbrev och berättar om nyheterna och lite annat. Denna oktobermånad har vi ovanligt få nyheter, men ack så bra! |
|